Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25694)

Прошетка низ меѓународната изложба „На чија страна си?“

Утре, со почеток од 13 часот, во МОБ ќе се одржи прошетка низ меѓународната изложба „На чија страна си?: За неврзаната деколонијална констелација“. Водачи...

Како да спречите ненадејни бранови на жештина

Медицински совет Валунзите, т.е. ненадејните бранови на жештина, може да бидат крајно непријатни за жените во менопауза. Постојат неколку начини да ги спречите. Урамнотежената исхрана...

Светската награда за хуманизам за лингвистот Виктор Фридман

Добитник на Светската награда за хуманизам за 2023 година, со која Охридската академија на хуманизмот го слави името на Св. Климент на сите светски...

Изложбата „Радост за цел свет“ во „Метаноја“

Галеријата „Метаноја“ во соработка со Балканскиот институт за вера и култура и асоцијација за култура „Икон“ ја отвори изложбата „Радост за цел свет“. Според...

„Записи“ – дело со трајни вредности

Промовирана нова книга од Каролина Мицевска Во присуство на голем број гости, роднини, пријатели, познати личности, деновиве во Прилеп беше промовирана книгата „Записи“ од Каролина...

Македонски уметници на престижното Азиско биенале во Бангладеш

Кураторка на Европскиот павилјон е Франческа Маурици од Италија, а како претставници од Македонија се селектирани визуелната уметница Пандора Апостолоска Саздовска и академскиот скулптор...

Вкочанетоста стана второто име за консензусот – како инструмент на одлучување...

Европската комисија (ЕК) и Европскиот парламент (ЕП) дадоа одобрение за прием на Романија, Бугарија и на Хрватска во Шенгенскиот договор. По објавувањето на извештаите...

Дипломатијата гради, дневната политика разградува

Во Косово и понатаму е напнато Тензиите во Косово никако да спласнат. Секој ден се случува некој инцидент што само ја подгрева и онака вжештената...

Датуми за паметење во декември

Македонскиот народ и држава имаат богата вековна традиција и голем број крупни настани, кои се трајно врежани во колективната национална меморија на македонскиот народ...

Стандардот на граѓаните се стопи за дваесет отсто!

Државниот завод за статистика пресмета дека инфлација во ноември изнесувала 19,4 проценти, односно за толку се зголемени трошоците за живот во споредба со истиот...