Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25693)

Бугарските „одмазднички мерки“ се легитимирање на нејзината насилничка политика, пред која...

Неодамна бугарскиот технички премиер Галаб Донев се закани дека „ако Холандија и Австрија го блокираат бугарското зачленување во Шенген, тие ќе се одмаздат и...

Визионерски и заветни примери

Кон јубилеите 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски и 50 години од објавувањето на целокупниот опус на Марко Цепенков во десеттомно издание Визионерски и...

Вода

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Се случи тоа во пролет. О, боже, си велам, дали е тоа некое непишано правило...

Длабоки етички размислувања за дигиталната еволуција

Отворена изложба на Тања Балаќ во „Мала станица“ Проектот насловен „Тие не ги отвораат очите“, кој се состои од видеото „Следната генерација“, придружено од инсталација,...

Почина д-р Милош Вучидолов

ИН МЕМОРИАМ Има луѓе чие дело генерациите ќе го паметат за навек. Една од таквите личности што оставија голема трага во нашето спортско живеење е...

Меклафлин-Леврон и Дуплантис најдобри атлетичари за 2022 година

Светските шампиони и светски рекордери Сидни Меклафлин-Леврон и Мондо Дуплантис се прогласени за најдобри атлетичари за 2022 година, објави Светската атлетика (СА). Меклафлин-Леврон и...

Свети Климент Охридски – македонскиот апостол Павле

Словенските народи немале свој Цариград каде што со векови било собирано царското богатство, ама ние сме го имале Охрид, каде што се развивало нашето...

Црквата на Св. Климент во Македонија била извор на културно влијание...

Во Охрид, црковното седиште на Св. Климент, се развила Охридската книжевна школа, која дејствувала во рамките на таа Светиклиментова црква и ја одиграла улогата...

Објавена збирката раскази „Пчелно семејство“ од Ања Мугерли

Издавачката куќа „Антолог“, во рамките на проектот „Создадено во Европа: моќта на различноста“, ја објави книгата „Пчелно семејство“ од Ања Мугерли, збирка од седум...

Свети Климент предводник на македонската симфонија

Имаме ли ние достојни наследници на Свети Климент, имаме ли како македонски народ Светиклиментова вера, ум и решителност, во каква наказа си ја претворивме...