Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25693)

Како да се извлечат најмногу здравствени придобивки од лукот?

Здрава храна Лукот е едно од најстарите култивирани растенија во светот и може да се најде речиси во секоја кујна. Меѓутоа, тој не е само...

Череп на тираносаурус рекс на аукција во Њујорк

Череп на тираносаурус рекс, наречен Максимус, беше претставен во аукциската куќа „Сотби“ во Њујорк, каде што в петок ќе се одржи аукцијата на оваа...

Седум здрави навики против ризикот од мозочен удар

Научниците од универзитетот „Тексас“ во Хјустон открија дека добрата исхрана и редовното вежбање можат речиси целосно да ги елиминираат генетските ризици од мозочен удар....

Пронајден е најстариот доказ за тоа како и кога почнале луѓето...

Британскиот антрополог Ричард В. Рангам е голем поборник на таканаречената хипотеза за готвење. Рангам тврди дека еволутивната промена од сурова кон зготвена храна е...

Слепченска резбарска школа

Сместен под пазувите на планината Илиница, над селото Слепче, во општината Демир Хисар, Слепченскиот манастир е верен чувар на македонската национална култура и традиција Знаменитостите...

Го чека ли светот неизбежен пад на економијата?

По долгогодишните ултраслободни фискални, монетарни и кредитни политики, како и почетокот на големите негативни шокови во понудата, стаглфациските притисоци сега го притискаат огромниот долг...

Измами со коњско месо ја ужаснаа Европската Унија

Осомничените и лишени од слобода што се инволвирани во криминалната мрежа на измами со коњско месо имале различни функции: од лица што ги колеле...

„Алкалоид“ пушти во употреба нова инвестиција вредна 720.000 евра

Новите лаборатории за контрола на квалитетот, истражување, развој и за регистрации се организирани на простор од 400 м², во производствениот сегмент за козметички производи...

Каква замка крие монетарното затегнување?

Владите и централните банки во САД и во Европа продолжуваат да инсистираат дека зголемување на каматните стапки е единствениот начин за скротување на растот...

Буџетот влезе во радарот на специјалистичката опсервација

Наспроти оптимизмот, некои од економските експерти и аналитички институции се - резервирани. Тие најпрвин издвојуваат дека се настрана од дневната политика и политикантството и,...