Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25685)

Ајде да станеме куражни личности за општо добро

Која е разликата помеѓу храбра личност и кукавица? Не е само стравот тој што прави некој да е кукавица, туку она што всушност го...

Мачката Флоси е прогласена за најстара на светот

Животни Мачката Флоси наскоро ќе наполни 27 години и е прогласена за најстарата мачка на светот. Флоси е од Англија и има 26 години и...

Објавена листата на најкористени лозинки во 2022 година

Лозинките што ги избираме служат за да ја заштитат нашата приватност на профилите што ги користиме, а сега тим експерти од компанија за сајбер-безбедност...

Нова студија покажа колку пари се доволни за да бидат луѓето...

Научниците конечно најдоа одговор на едно од најголемите животни прашања - дали парите можат да купат среќа. Најновото истражување потврди дека парите навистина можат...

Младите македонски писателки носат нова книжевна пролет

Некои согледувања од трибината на Институтот за литература Центарот за култура и културолошки студии во Институтот за македонска литература организира трибина со наслов „Новиот прозен...

„Азра“ и Џони – совеста на генерацијата

Песни што ме тераат да играм Југославија во 1970-тите. Една од најпрекрасните, најмирни, најпросперитетни декади, буквално течат мед и млеко. Во 1974 г. доаѓа до...

Кинескиот „Момчето покрај прозорецот“ победник на „Анимакс“

Кинескиот краток филм „Момчето покрај прозорецот“ на авторот Кс Жанг е годинашниот добитник на наградата „златна тула“ на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс...

„Тие не ги отвораат очите“ на Тања Балаќ во „Мала станица“

Проектот насловен „Тие не ги отвораат очите“, кој се состои од видеото „Следната генерација“, придружено од инсталација, на уметницата Тања Балаќ, ќе биде претставен...

Доаѓа денот Д за намалување на цените?

Неизвесноста за намалувањето на цените произлегува од малиот број фирми што се пријавиле за користење поевтина струја. Досега тоа го направиле 233 од планираните...

Варшава ќе ја гради „најмоќната армија во Европа“!

Со почетокот на руската воена пенетрација во Украина, Варшава започна амбициозна програма практично да ја трансформира полската армија во најмоќната армија на НАТО, по...