Животни

Мачката Флоси наскоро ќе наполни 27 години и е прогласена за најстарата мачка на светот. Флоси е од Англија и има 26 години и 329 дена – што е приближно 120 човечки години. Во текот на животот, според англиските медиуми, таа живеела на неколку адреси, а од неодамна нејзиниот дом е здружение за заштита на мачки.
– Бевме воодушевени кога го видовме нејзиното ветеринарно досие – рече Наоми Рослинг, координаторка на здружението за заштита на мачки.
Првпат била посвоена во декември 1995 година од страна на работник во болница во Ливерпул. Таа беше скитник што живееше околу болницата и живееше со својот сопственик 10 години додека тој не почина. Потоа била посвоена од сестрата на нејзиниот сопственик и живеела со неа 14 години додека и таа не починала. На 24 години ја зел синот на нејзиниот претходен сопственик со кој поминала три години и на крајот ја однел во здружението.
Флоси повторно го нашла својот дом, ја посвоила Вики Грин, која се грижела за четири постари мачки, од кои едната доживеала 21 година.
– Од самиот почеток знаев дека Флоси е посебна мачка, но никогаш не замислував дека ќе го делам мојот дом со некој светски рекордер – вели таа.
Додека Флоси моментално е најстарата мачка во светот, најстарата што некогаш живеела е Крим Паф, која живеела во Тексас до 2005 година и умрела на 38 години и три дена.