Фото: илустрација

Американската геолошка служба денеска соопшти дека синоќа се активирал најактивниот вулкан во светот, Мауна Лоа на Хаваи.

Ерупцијата на вулканот Мауна Лоа почна синоќа во калдерата, проширувањето на кратерот формиран на врвот на вулканот.

Истекувањето на лавата во моментот е ограничено на областа под врвот на вулканот и не ги загрозуваат населбите во подножјето.