Кинескиот „Момчето покрај прозорецот“ победник на „Анимакс“

Кинескиот краток филм „Момчето покрај прозорецот“ на авторот Кс Жанг е годинашниот добитник на наградата „златна тула“ на меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје фест“. Германскиот автор Кристоф Бутнер ја доби втората награда за својот анимиран филм „Со негова милост“, додека „бронзената тулa“ ја доби корејскиот филм „Куклена приказна“ на авторот Парк се Хонг.
За најдобар филм за деца беше награден македонскиот филм „Маја Новак“ од авторката Миа Панов, а наградата се доделува врз основа на гласовите од детската публика што во најголем број гласа за овој филм.
Комисијата што одлучуваше за наградите беше во состав: Владимир Ангелов, Сашка Андреевска и Горјан Гишев.
„Анимакс Скопје фест“ е во организација на продукциската куќа „Аурипигмент“ од Скопје, а е со поддршка на Град Скопје, во соработка со Кинотеката на Македонија.