Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25587)

Кадетките подготвени за новиот предизвик

РАКОМЕТ – ДЕНЕСКА ПОЧНУВА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ВО СКОПЈЕ Женската кадетска репрезентација на Македонија (до 18 години), предводена од селекторот Љубомир Савевски, од денеска, па до...

Затоа Илинден треба да исчезне од историското сеќавање на македонскиот народ…

Зошто Стево Пендаровски, шефот на државата, оваа година одбира целосно да го игнорира Илинден, најголемиот македонскиот национален празник? Најголемиот дел од коментаторите сметаат сметаат...

Заслугите на Колишевски, Црвенковски и на Блаже Конески во поновата македонска...

Македонската кауза од преродбата до независноста Илинденските денови се датуми нераскинливо врзани со борбата за остварување на македонската кауза, која во својата суштина ја впишала...

Јазикот наш насушен

Токму во најжестокиот период на негирање на нашиот јазик во поново време, кога првите луѓе на државата се однесуваат како да не се оттука,...

На Мечкин Камен – осумдесет години потоа

На Мечкин Камен - осумдесет години потоа ...Крушево, почеток на деведесеттите, минатиот век, локација Мечкин Камен. Сцена, масовка – херојската битка меѓу турски аскер и...

Им се извинувам на Евреите!

Иако лично не сум виновен за ѕверствата на бугарските нацисти и нивните македонски соработници, изроди на својот народ, сепак сакам да им се извинам...

Како македонската салата се видоизмени со географска одредница

Каков апсурд! Само замислете. Одите во ресторан, седнувате, нарачувате мени, го разгледувате и решавате да одберете салата. Можете да одбере помеѓу шопска, грчка и...