Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25587)

Илинден виден со очите на илинденците

Фотографијата е само мало парче од една комплексна сложувалка, која дополнува една поширока слика за реалноста што нѐ опкружува. Фотографиите имаат важна улога во...

Како да се ослободите од салото на стомакот?

Нега и убавина При процесот на слабеење, важно е да се обрати внимание на тоа што пиете, па така, новосоздадените навики за избегнување засладени пијалаци...

Кој каде од политичарите за Илинден

По повод чествувањето на државниот празник 2 Август, Илинден - Денот на Републиката, низ земјата ќе се одржат повеќе манифестации и пригодни обраќања. Претседателот на...

Европа да ги отфрли и да ги осуди геноцидните политики...

До Редакцијата на „Нова Македонија“ пристигна писмо што ќе биде поткрепено со потписи на Македонците низ светот, иницирано од Коалицијата на организации и интелектуалци...

Илинден е најмоќната пројава на македонскиот слободарски дух

Македонската идеологија за слобода и сопствена држава беше поставена врз слободарски и демократски темели. Македонските идеолози, како што се Даме Груев и Гоце Делчев,...

Битката на Којов Трн

Одбрана на Крушевската Република Којов Трн е приод лоциран западно над селото Острилци, кој доаѓа југозападно од градот Крушево. Преку неговиот теснец селата што гравитираат...

Европа ќе жали што не разбра унгарски

Мобилизација на сите расположливи ресурси за одбрана на националните интереси пред наездата на насилството, бруталноста и хегемонијата Кукавичко предавство, расизам, руска пропаганда - ваква реакција...

Одново сега знамето се вее, на Крушевската Република

Во манифестот на Штабот на НОВ и ПОМ од октомври 1943 година ова знаме се нарекува „Знамето на Крушевската Република“. Така, црвеното знаме, сега...

Граѓаните во исчекување на моќна илинденска порака што силно ќе одекне...

Празниците и големите јубилеи за македонскиот народ и држава, меѓу кои несомнено е Илинден, се тие што треба да го обединуваат националното ткиво во...

Утре на „Вембли“ се очекува апсолутен рекорд на европските првенства

ФУДБАЛ - МЕЧ ЗА ЕВРОПСКАТА ТИТУЛА, АНГЛИЈА - ГЕРМАНИЈА Преполниот стадион „Вембли“ ги очекува утре (18 ч.) финалистите на Европското првенство (ЕП) за фудбалерки, Англија...