Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25499)

Испраќајте авторски бајки за Скопје до издавачката куќа „Феникс“

Издавачката куќа „Феникс“ од Скопје распишува нов и оригинален конкурс за современи авторски бајки посветени на градот Скопје. Ликовите, настаните, атмосферата, визиите и локалитетите треба...

Литературно-хумористичен конкурс за основци

Манифестацијата „Средби под јаворите – Видое Подгорец 2022“ во соработка со „Просветно дело“ - Скопје распишува Меѓународен литературно-хумористичен конкурс на темата „И КОГА ЛАЖАМ,...

Здодевното и Кралството на забавата

Од творештвото на писателката Марија Костадиновска Првото од двете кралства е Кралството на здодевноста. И било најздодевното кралство на светот, со најздодевната кралица и со...

Стихови за татковината од Саво Костадиновски (13)

Во неколку продолженија ќе објавиме стихови од писателот Саво Костадиновски, кој ги напишал за својата татковина Македонија. Тој ги опеал планините, реките, езерата, градовите...

Внимателно движи се и за себе грижи се!

Од творештвото на писателот за деца Перо Миленкоски (5) Драги деца, на страниците на „Колибри“, во десетина продолженија, ќе објавиме една многу поучна серија, преку...

Бестрашен човек и борец, за слобода вековен творец

Наградени најдобрите учесници на конкурсот на Сојузот на просветните работници на Македонија, кои цртаа и пишуваа за Гоце Делчев Со­ју­зот на про­свет­ни­те ра­бот­ни­ци на Ма­ке­до­ни­ја,...

И кога врне, нам ни е убаво!

Пет причини поради кои децата треба да си играат на дожд Криенка, брканица, камај, народна, ластик, џамлии и многу други се игри што јас ги...

Конфузија и импровизации со трагедијата

Останува да се надеваме и да веруваме дека случајот со смртта на младиот ракометар Денис Тот ќе добие посакувана разврска и оти виновниците ќе...

Лелекот на лекторите

Секојдневно угнетувани од агресивниот наплив на странцизми, главно англизми, речиси како да го заборавивме глаголот почнува, па редовно слушаме и читаме стартува, или спинува,...

Интерес

Заедничкиот европски пазар е најбогат и најпребирлив пазар со потенцијални околу 550 милиони потрошувачи. На него може да доставува производи и услуги кој сака,...