Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25434)

Поставено ново улично осветлување на влезот во Бучинци

Општина Илинден продолжува со реализација на проектот „Илинден - светла општина“, кој опфаќа проширување и модернизација на уличното осветлување, со поставување нови линии на...

Екскурзиите на Македонија

Од осамостојувањето до денес, Македонија, како млада демократија, има направено неколку екскурзии, да не речеме дипломатски гафови, кои подоцна многу скапо ја чинеа државата....

Кина го произведе најголемиот робот со четири нозе

Техно Кинескиот „Глобал тајмс“ објави дека оваа земја го произведе најголемиот електричен робот со четири нозе во светот. Станува збор за бионички робот, кој навистина...

Читањето половина час дневно го намалува стресот

Читањето половина час дневно може да го намали стресот и да ја зголеми силата на мозокот. Оваа навика исто така ја поттикнува креативноста, ги...

Суперкомпјутерот на „Мета“ ќе биде најбрз во светот

Компанијата „Мета“ (поранешен „Фејсбук“) ја заврши првата фаза од развојот на својот нов суперкомпјутер со вештачка интелигенција. Кога ќе заврши развојот на компјутерот, наречен...

Анализа на македонската лексика на Елена Јованова-Грујовска

Во издание на „Бата прес“ е објавено делото „Македонистички, социолингвистички и културолошки проучувања“ од Елена Јованова-Грујовска. Објавувањето на истражувањата е поддржано од Министерството за...

Маестро Александар Џамбазов остави творeштво кaко за три животи

Да бидеш креативен е голема предност, со сите тешкотии и проблеми што ги носи тој предизвик, бидејќи секогаш се раѓа нешто ново. Затоа во...

Расказ на Османли во грчкото списание „Енекен“

На македонски, расказот „Наредното евангелие“ е објавен во ЛИК, прилогот за култура и уметност на „Нова Македонија“, при што тој може да се проследи...

Косовско-македонскиот филм „Барајќи ја Венера“ во Трст

Продуцентскaта куќа „Аудиохаус“ информира дека долгометражниот игран филм „Барајќи ја Венера“, во режија на Норика Сефа, снимен во косовско-македонска копродукција, е селектиран и ќе...

Промоција на „Секоја работа надвор од уметноста е губење време“

Промоцијата на книгата „Секоја работа надвор од уметноста е губење време“ на уметникот Доротеј Нешовски, во културниот центар „Јадро“, беше дополнета и со просторна...