Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25416)

Ренесанса и нов женски бран во македонската кинематографија

Македонскиот филм забележа светски успеси во оваа бурна и неизвесна 2021 година. Десетици македонски филмови беа прикажани и промовирани на престижни релевантни фестивали. Влегоа...

Бурето барут сѐ уште во европски аут

Регионот во 2021 година Традиционалниот избор на најинтересните настани и случувања на Балканскиот Полуостров и годинава ги стави пред тешка задача редовните хроничари. Изборот беше...

Реформи – визија – стратегија за поголем економски раст

За предизвиците, економските очекувања, но и за мерките што треба да се преземат во 2022 година говорат претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, претседателот...

Надеж и оптимизам за 2022 година?

Што покажуваат резултатите од најдолготрајното глобално истражување во светот, со кое се мерат индексот на надежта, индексот на среќата и трендот на очекувања за...

Паметните апарати стануваат секојдневие во домовите

„Амазон“ претстави нови патенти кои ќе му овозможат на неговиот хибриден апарат за ѕвонче и камера да ги идентификува и категоризира луѓето според нивните...

Кинески истражувачи развиваат нов тип соларни панели за производство на струја

Кинеските истражувачи развија нов тип соларни панели што се поставуваат на кров на стаклена градина, чија цел е да можат ја разделуваат светлината така...

Прослава на плоштад со македонска музика

Жителите на главниот град, па и на оние што Нова година ќе ја пречекаат во Скопје, за време на новогодишната ноќ ќе имаат можност...

Криминал во длабоката сенка на пандемијата

Извршувањето на криминално дело е чин што е забранет и казнив според позитивните правни акти на една држава. Тоа е штетен чин не само...

ПОЦ: Бесплатен паркинг во Центар за време на празниците

Отворените и затворените паркиралишта со кои стопанисува јавното претпријатие „Паркинзи на Општина Центар“ денеска ќе работат до 15 часот, катната гаража до 17 часот,...

На што се радуваат политичарите

Каква и да била претходната година, колку и да сме скептични за иднината, пред Нова година, макар и по навика, си ги подигнуваме сопствените...