Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25416)

Ни снемува кондиција за старата традиција

Испраќањето новогодишни честитки е сѐ помалку застапено кај граѓаните, па малку по малку оваа традиција веќе заминува во историјата. На сите им е полесно...

Македонските граѓани во потрага по детелинка со четири листа

Сите разочарувања во изминатите 30 години резултираа со длабока апатија и летаргичност меѓу луѓето, а најдобра потврда за тоа се годишните светски истражувања, кои...

Кои се најчестите криминални дела извршувани во текот на новогодишната ноќ?

Светските криминолози, според долгогодишните истражувања и анализи на противправните поведенија на луѓето за време на новогодишната ноќ, направија листа на криминални дела. Освен најчесто...

Јазикот наш потребен

За Нова година не треба да се сее песимизам, туку е подобро да му се даде кураж на народот, па затоа, како што вели...

Народот ми дава позитивна енергија и мотив плус

Очекував да освојам медал од Токио, тој многу ми значи, ми дава уште поголем мотив да продолжам со тренинзи, успешни настапи и да продолжам...

Постковид-економија преку оптимистичка диоптрија!

Точно пред две години некаде во ова време, кај нас пристигна веста дека некаде во далечен Вухан во НР Кина се појавилa некоја масовна...

Спортот, традиционално, работно ќе ја почне годината

На првиот ден од годината се предвидени натпревари во фудбал (англиска Премиер-лига), скијачки скокови („Четири скокалници“), тенис (АТП-куп), хокеј (зимски класик во НХЛ), а...

Балканскиот феномен на национален нарцизам и Македонија како зона на хегемонистички...

Идентитетите се најпроблематичниот простор за освојување: тврдина тешка за пристап, уште потешка за рушење. Идентитетот не може да се освои насилно. Опсесивното порекнување поттикнува...

Успешна година, следни цели се СП 2022 и ЕП 2024

Мислам дека имаме квалитетни и искусни фудбалери, кои се способни да забележат таков успех. Одигравме најдобро кога беше најпотребно, покажавме и дека психолошки сме...