Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25416)

Среќна 2022 година

Оваа година, 2021, заминува, па затоа ќе се обидам, накусо, да ги сумирам настаните, коишто, според мене, ја обележаа годината. На глобално ниво, од...

Враќање кон Македонија

Се разбудија ли македонските интелектуалци? Доаѓаат точки во историјата на еден народ кога е нужно повторно да се изложат на критика и беспоштедна дебата...

Среќна нова 1984-та

Знаеш како битолчани го викаат возот што патува до Битола? Не, како? Датумот. Зошто датумот? Па, не стига бе, брат! Во новата година посакувам сите два воза што го...

Доцна пристигнува Марко на Косово Поле

Ни недостига осмислена државна и национална стратегија за политичка, економска и културана трансформација. Само на овој начин државата ќе биде безбедна и просперитетна Годината што...

Успеси и грешки во американската дипломатија во 2021 година

Шест месеци откако Џо Бајден стана претседател на САД, во голема мера се подобри американскиот глобален статус. Според анкетата на „Галуп“ спроведена во 46...

Македонија – издигнување 2022

Помина и оваа 2021 година, полна со предизвици надежи и очекувања, но и порази, несреќи и разочарувања. Сето тоа е една бескрајна приказна што...

Сечиј живот си има свое време

Во стара „Нова Македонија“, кога бев млад новинар, беше традиција за новогодишниот број на весникот да не се пишуваат политички теми. Но главно место...

Повторно откривање на потрагата по среќа

Во држава на изгубени надежи осудени сме на неуспех во потрагата по среќата. Дали? Потрагата по среќата во Mакедонија нѐ наведува да ја гледаме...