Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25413)

Инклузивната сликовница „Другарите од Зоолошката градина“ во детските раце

Хумана страница Во саботата напладне, во Скопје, беше претставена инклузивната сликовница „Другарите од Зоолошката градина“ на авторката Гордана Симоновска-Момироска. Минатата година таа нѐ израдува со...

Ако размислам здраво – брат ми има право

Во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ на познатиот македонски писател за деца Киро Донев. И ова...

„Колибри“ ве наградува!

Драги деца, декември е месец за радост, среќа, дружење и, се разбира, за подарување. Токму затоа „Колибри“ ќе ве награди со пет инклузивни сликовници. Станува...

Прилепското ОУ „Климент Охридски“ прогласено за „Е-твининг училиште“

ОУ „Климент Охридски“ од Прилеп годинава првпат ја доби наградата „Е-твининг училиште“, откако ги исполни критериумите во двете фази на оценување на апликацијата. Со ознаката...

Стихови и рими за Нова година од познати македонски писатели

Татo - Дедо Мраз Верувате ли во Дедо Мраз? Пред неколку дена почнав да верувам и јас. Се случи тоа кога еден татко ми раскажа колку се труди мечтата кај...

Педесетина ученици беа дел од тридневната концертна роденденска програма

Повеќе од четири децении, основното музичко училиште „Васо Карајанов“ посветено работи на стекнување знаења и вештини кај учениците, со што обликува нови генерации успешни...

Енергија за спортска синергија

Важно е, на пример, да се продолжи со енергетски ефикасни решенија за сите спортски објекти на кои тоа им е потребно. Сето тоа со...

Кога ќе дојде Дедо Маркс?

Зборот пес не лае (Жерар Женет) Излажани деца. Како оние што прашуваат на плоштадот, збунети од поплавата на дедомразовци: „Тато, кој е вистинскиот?“. Тоа сме...

МРТВ 77 години медиумски пандемониум

„Зборуе Радио Скопје…“ Во развојот на Македонската радио-телевизија (МРТВ) карактеристични се неколку фази. Најпрвин беше радиото, потоа радиото и телевизијата беа едно. Како што растеше...