Ознака: Човечки

Иднината на нацијата бара и образовани човечки ресурси

Воведувањето нови испити нема да го подобри образованието во Македонија и наместо да се работи на нови програми, на подобрување на знаењето и вештините...

Смртта на Вања нека ги оживее убиените човечки вредности

Македонија деновиве е обвиена во тага и скршена од болка. Граѓаните со солзи во очите и гнев во душата се прашуваат што ни се...

Човечки ресурси ниту „за лек“

Според последните податоци на меѓународно ниво, речиси 162 милиони луѓе се преселиле во друга земја во потрага по вработување, а очекувањата се дека овој...

Цената што ја плаќаме за неетичко возење се брои во човечки...

Етичкото однесување ги допира сите општествени сфери каде што човекот има свое влијание. Етиката треба да биде присутна како широко распространета практика во секоја...

Научниците создадоа синтетички човечки ембрион

Научниците создадоа синтетички човечки ембриони со помош на матични клетки, во чекор напред што ја заобиколува потребата за јајце-клетки или сперма. Тие велат дека...

Вештачката интелигенција треба да добие човечки вредности

Влоговите се преголеми за да им се препушти текот на развојот на вештачката интелигенција само на истражувачите, а камоли на извршните директори на технолошките...

Катастрофалните последици на (не)промислените човечки потези

Според помошник-командантот на Бригадата за противпожарна заштита на Град Скопје, Трајче Кметовски, кој беше вклучен во битката со пожарот во Старо Нагоричане, речиси во...

Изборите да бидат извор на конкурентни идеи и компетентни човечки ресурси

Промената на изборниот модел со отворени листи и една изборна единица со или без изборен праг несомнено ќе доведе до нов квалитет во македонскиот...

Данокот на негрижата се плаќа со човечки животи

Екологистите предупредуваат дека пожарите и дивата сеча „работат“ во полза на коронавирусот. Намалувањето на зеленилото дополнително ќе ги зголеми концентрациите на штетни честички во...

Човечки грешки и лошо време ги уриваат хеликоптерите

По последниот случај со превртувањето на полицискиот хеликоптер на скопскиот аеродром и хронолошкиот преглед на минатите слични случувања во земјава, се стигнува до несаканиот...