Ознака: Фич

Македонските девизни резерви повисоки за 270 милиони евра, банкарскиот сектор е...

Според извештајот на агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ Македонската економија покажа отпорност на глобалните шокови. Макроекономската стабилност е задржана, поддржана од конзистентната поставеност на политиките...

Аргентина e на работ на банкрот

Статистичката рејтинг агенција „Фич“ го намали рејтингот на аргентинскиот долг во странска валута за два степена, оставајќи ја едно ниво над банкрот. Намалувањето на рејтингот...

„Фич“: Стабилноста на денарот овозможува одржување на макроекономската и финансиската стабилност

Кредитната рејтинг агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава ББ+. Во извештајот се наведува дека ваквата оцена е поткрепена со кредибилните и конзистентни...

„Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Македонија: Денарот останува стабилен

Денарот останува стабилен – фиксниот курс е клучно сидро на стабилноста на македонската економија. Девизните резерви достигнаа 3,7 милијарди евра во септември и со...

„Фич“: Македонската економија е стабилна и со ниска инфлација

Македонската економија се карактеризира со ниска инфлација и финансиска стабилност како резултат на водењето кредибилна финансиска и макроекономска политика, конзистентни со стратегијата на стабилен...

Фич: Со Буџетот 2021 за првпат се планира подолгорочно

Буџетот за 2021 година за првпат има подолгорочно планирање, односно за првпат се претставува повеќегодишна рамка. Исто така тој содржи мерки кои се фокусирани...

Основите на банкарскиот сектор и натаму се здрави

Фундаментите на банкарскиот сектор на Македонија и натаму се здрави, објави агенцијата „Фич“ соопштувајќи дека го потврдува кредитниот рејтинг на нашата земја „ББ+“, со...

Тевдовски: „Фич“ ги потврди успешно спроведените фискални политики

Кредитната агенција „Фич“ го потврди водењето на успешна фискална политика, посочувајќи ги реформите во системот на јавните финансии како пензиската реформа, системот на јавни...