Фото: Принтскрин

Статистичката рејтинг агенција „Фич“ го намали рејтингот на аргентинскиот долг во странска валута за два степена, оставајќи ја едно ниво над банкрот.

Намалувањето на рејтингот на долгот од ЦЦЦ- на Ц сугерира дека агенцијата за рејтинг верува дека неплаќањето на долгот е „неизбежно“ и доаѓа набргу по декретот на аргентинската влада со кој локалните организации од јавниот сектор се принудени да го заменат својот долг деноминиран во странска валута со долг деноминиран во националната валута – пезоси.

„Фич“ соопшти дека рејтингот на Аргентина дополнително ќе биде намален на „ограничен стандард“.

Аргентина одлучи да го запре падот на своите девизни резерви, делумно поради недостигот на девизи и нестабилноста на девизниот курс во финансискиот сектор.

– На одржлив начин, државата ќе стекне способност да работи на пазарите на финансиски долари, што ќе овозможи да се избегнат деструктивни зголемувања – напиша претходно на Твитер заменик-министерот за економија Габриел Рубинштајн.

Тој рече дека со овој потег Аргентина настојува „да го зајакне макроекономскиот поредок“.

Според податоците на централната банка, Аргентина има бруто меѓународни резерви од нешто повеќе од 37,5 милијарди долари, но аналитичарите велат дека нето вредноста е значително помала.