Ознака: фашизам

Северна: проект на европскиот фашизам (3)

Тоа е тоа, драг читателу. На Грција античкиот македонски културно-цивилизациски имот, а на Бугарите, како и Грците лакоми за туѓото, целиот средновековен, од Кирил...

Северна: проект на европскиот фашизам (2)

Лека полека се склопува мозаикот. Па и богомилството како побуна против хиерархизираната, подржавена и фарисејска црква го пронесе имено од Македонија низ Европа до...

Северна: проект на европскиот фашизам (1)

Сум пишувал често за европскиот или, во современа варијанта, евроамерикански фашизам. Знаеш, драг читателу. Особено по повод западниот идентитетски геноцид врз Македонците во Преспа...

Долу интелигенцијата! Да живее смртта!

Мигел Де Унамуно е еден од највлијателните филозофи на 20 век и еден од ретките кој отворено признава дека во логичниот слој на сопствената...

Фашизмот и шовинизмот од нашето соседство

Она што е разочарувачки и поттикнува на размислување е сознанието што во 21 век во регионот практично се покажа дека држави како Бугарија, која,...

Ништењето на шеснаесетзрачното сонце е фашизам и варварство

(Јавно обраќање до премиерот и Владата) Премиере и господо од Владата на оваа страдалничка земја што ја пустошите безмилосно духовно, економски и идентитетски. Последното ваше...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (5)

Еврејската дигресија за избран народ и мартирски мит за да направам на тој план една ремарка на македонската индолентност и до безличност придушен молк...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (3)

Да. Постоеше антифашистичкиот фронт на Англичаните и Французите. Се разбира и на Јенките, амерокаубоите што се вклопија во антифашистичкиот европски сојуз, стопувајќи се како...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (2)

Умниот германски гениј Гете има речено, не само како констатација, како духовна квинтесенција, туку и како императив, дека „ремек-дело на човекот е да трае“,...

Воените паради – лоша рефлексија на турбулентното минато

Независно од поводот, светските воено-политички аналитичари се согласни дека воените паради имаат цел пред светот да се покаже воената моќ на одредена држава, практика...