Ознака: фашизам

Денот кога Грција се крена против бугарската експанзија кон Егејска Македонија

На денешен ден во 1943 година Грците во Атина се кренаа на протест против нацистичкиот окупатор и се спротивставија на плановите за проширување на...

И португалската потврда за обновениот европски фашизам по Хитлер и Салазар

(Отворено писмо до Ана Пола Закаријаш, државна секретарка на Португалија за европски прашања) Да. Токму така. Не чудете се, португалска и европска госпоѓо Ана Пола...

Еуфемизмите не ја прикриваат историската вистина за нацистичките и болшевичките постапки

Намерно или не, бугарската политичко-општествена елита низ историјата постојано ја запоставува суштината на бугарштината, со што се лиши од слободарскиот компас и започна да...

(Видео) Спречен неонацистички марш во Софија

Во главниот град на Бугарија имаше обид за организирање на  т.н. Луков марш  од страна на различните бугарски националистички групи во спомен на генералот...

Заев: Да го спречиме говорот на омраза, да градиме пријателство

Да се спречи говорот на омраза, да градиме пријателство и во тој дух, врз основа на потпишаниот договор треба да направие чекори од таблите...

Општина Кисела Вода го честита 13-ти Ноември – Денот на ослободувањето...

Општина Кисела Вода го честита 13-ти Ноември - Денот на ослободувањето на Скопје од фашистичките сили.  - Денеска, одбележувајќи го 13 ноември, ја славиме победата...

Може ли нашата, македонска револуционерна борба да им го покрие бугарскиот...

И сега, во моментот кога Македонија чека почеток на пристапните преговори со ЕУ, Бугарија се обидува да наметне „заедничка историја“, сакајќи македонската револуционерна борба...

Фашизмот е фашизам, дури и кога е бугарски!

Дури и да не ѝ се надомести на Македонија за бугарската окупацијата преку воена репарација, која е меѓународна обврска, останува моралната одговорност на бугарската...

Северна: проект на европскиот фашизам (5)

Да се вратиме на Преспа, македонската идентитетска гробница, а проектирана за западните и балканските фараони на злото. Европа и тука во перверзен стил, познат...

Северна: проект на европскиот фашизам (4)

И што да се зборува, драг читателу? Уште една причина за анимозитет на Европа кон Македонците и македонизмот е пак космополитскиот модел на владеење...