Ознака: фашизам

Протејскиот витализам на западниот фашизам (1)

Оваа колумна, драг читателу, ја читаш ден пред датумот (9 мај) што ја симболизира европската и светска победа над западниот фашизам. Од Ден на...

Деветти мај – Денот на Европа, но на која Европа?

Денот 9 Мај отсекогаш се славеше како Ден на победата над фашизмот и тој ден му припаѓа на целокупното слободољубиво човештво. Денот на победата...

Симната изложба со карикатури со тематика од фашизмот

Директорката на библиотеката во Лазаревац нареди симнување на изложбата со карикатури што беше организирана во рамките на одбележувањето на 9 ноември, Светски ден на...

Средба со историјата како поука за иднината

Но, и покрај многубројните жртви и големиот удел што Македонија го има во борбата за слобода, демократија, самоопределување, меѓународни вредности и почитување на меѓународното...

Денот на победата над фашизмот е мој празник

Во пресрет на Деветти мај - Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа, „Нова Македонија“ доби ексклузивна можност да разговара со Владо...

Со настани низ Македонија ќе се одбележи Денот на победата над...

Амбасадата на Руската Федерација, по повод Денот на победата над фашизмот, 9 мај, со поддршка на руската дијаспора, од утре до среда организира низа...