Ознака: уписи

На факултетите на УКИМ слободни 10.473 места за нови студенти

За запишување студенти во прва година во академската 2023/2024 година на факултетите во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје има вкупно...

Ќе има приемен за во средно, во училиштата со повеќе кандидати...

Министерството за образование и наука денеска го објави Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта во учебната 2023/2024 година. Конкурсот е достапен на...

Штанцаме петки: Можеме ли без оценки од ракав?

За тоа како да се направат промени, познавачите на состојбите во образованието дискутираат за реформи во начинот на оценување во основно, за воведување на...

Гимназиите полни уште во првиот уписен рок, годинава голем интерес за...

Учениците денеска и утре ги приложуваат документите за упис во средните училиштата во кои се пријавуваат, со цел да се провери веродостојноста на документите...

Денес почнува електронското аплицирање за запишување во средните училишта

Од денеска  во 10 часот до 15 часот на 15 јуни учениците ќе пополнуваат пријави и електронски ќе аплицираат за запишување во средните училишта...

Ќе се продолжи рокот за полагање на проектната задача за матурантите,...

Оние околу 1.600 матуранти кои не го положиле делот од државната матура што се однесува на проектната задача, ќе имаат можност тоа да го...

Уписите во гимназијата во тек

ГЕВГЕЛИЈА Во тек е првиот уписен рок за ученици во прва година средно образование, во средното општинско училиште „Јосиф Јосифовски“ - Гевгелија. Првиот уписен рок...

Голем интерес за гимназиите, но и за стручните училишта

ПРВ ДЕН УПИСИ ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Со новиот конкурс оваа година се отворени 97 дуални паралелки со зголемен обем на практична обука за 2.001 ученик....

Реформиран систем на оценување и уписи

За да обезбеди поголема објективност во услови на пандемија, лани Бирото за развој на образованието подготви упатство за оценување по чии правила требаше да...

Ковид-19 ги елиминира турканиците и кавгите при уписите

СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА НА ТЕСТ ПО АНТИКОРОНА-МЕРКИ И ПРОТОКОЛИ Со оглед на примената на строгите протоколи и мерки за заштита што можеа да се забележат при...