Ознака: ум

Со спиење до генијален ум

Спиењето има многу позитивни ефекти врз нашите ментални способности, креативност и здравје. Тоа е неопходна функција што им овозможува на нашето тело и ум...

Босилек – лек за телото, умот и за душата

Тулси, на латински Ocium sanctum, е билка позната и како босилек. Потекнува од југоисточна Азија, а денес најмногу се одгледува на подрачјето на Индија,...

Ако спиете свртени налево, телото и умот ќе ви бидат благодарни

Според голем број истражувања, позицијата што ја заземате за време на спиењето е навистина многу важна за квалитетот на вашиот ноќен одмор. Докажано е...

Ум и/или срце?

Ако науката ја лишиш од срце, од страст, од емпатија, од желба да разоткриеш што се случува зад сцената, во темнината, дури и со...

Научниците развиваат технологии за трансфер на умот

Трансфер на умот, емулација на целиот мозок или копирање на умот се поимите со кои се објаснува хипотетички футуристички процес на скенирање на менталната...

Вратете го едноумието, ни треба барем еден ум!

Наместо еден државен тоталитаризам, ние сме на пат да создадеме повеќе коегзистентни партиски тоталитаризми, кои се типичен пример за соживот во зоологијата: се напаѓаат...

Делумно слободни, со повремен терор врз умот

Иако во текот на минатата година остварила мало подобрување во оваа област, Македонија и натаму се наоѓа во категоријата „делумно слободни“ држави. И така...

Пет начини да се зачува умот во староста

Во германскиот стручен весник „Психологијата Денес“ прикажани се пет начин кои го забавуваат процесот на когнитивно стареење. Играње социјални игри е еден од петте добри...