Ознака: уметност

Чаршијата – галерија на занаети и уметност

„Јуроп хаус Скопје“ и Факултетот за ликовни уметности - Скопје, по повод Светскиот ден на уметноста - 15 Април, организираат тура низ сокаците на...

Гласно во МСУ – дали ја слушаме уметноста?

Кон изложбата „Сè што ни е заедничко“ во Музејот на современата уметност Изложбата „Сè што ни е заедничко“ поставена во Музејот на современата уметност се...

Изјавата за враќање во мрачни времиња бараше расветлување од министерката Костадиновска-Стојчевска

Изјавата на Бисера Костадиновска-Стојчевска за слободно творење на македонските уметници, но во духот кон тоа што ќе ги расположи народот и публиката предизвикa бројни...

Уметноста не треба да се смета за луксуз, туку основно право...

Помислата да направам нешто за некого што навидум е невозможно побуди порив и пробуди идеја во мене да создадам ваква уметност, споделува уметницата Ѓоргина...

Магдалениј – праисториската уметност стара илјадници години

Во периодот помеѓу 17.000-9.000 години пред нашата ера во Западна Европа постоела мошне необична култура позната како магдалениј, именувана според локалитетот Абри де ла...

Уметност е кога има музика, уметник и публика

Јас го сакам македонскиот музички стил, гледам дека хармониката е многу присутна во народната музика и во многу различни стилови, вели Мирко Патарини Мирко Патарини,...

Селанецот Бројгел мајстор на фламанската уметност

Селанецот Бројгел е прекар на Питер Бројгел Постариот, еден од најголемите фламански уметници на сите времиња. Роден е во Бреда, но не е јасно...

Елитните аукциски куќи ја откажаа продажбата на руската уметност во Лондон

Кон откажувањето на сѐ што носи руски предзнак се приклучија и елитните аукциски куќи „Кристи“, „Сотби“ и „Бонамс“, кои нема да ја имаат предвидената...

Андреј и Панчо од „ДНК“: Ако нас нѐ омаловажувате, што останува...

Реакции по објавувањето на програмата за финансирање проекти од областа на културата По објавувањето на резултатите од годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес...

Стендалов синдром – претерана фасцинација од уметност

Започнува со гадење во стомакот, грчеви, по што срцето почнува да чука, колената да се тресат и дланките се потат... Вака го опишуваат Стендаловиот...