Ознака: уметност

Зошто говорите во Европската Унија се толку здодевни?

Првиот предизвик со кој се соочува еден говорник од Европската Унија е како да ја заинтересира публиката за политиките што се чувствуваат толку далечни,...

Уметност со потенцијал да направи промена

Уметничките дела, за разлика од медиумските извештаи, кога зборуваат на болни општествени теми, како бегалската криза на пример, ја носат емотивната, искрена и хумана...

Ме инспирира начинот на кој децата мислат

Наташа Костовска, илустраторка Наташа Костовска е дипломирана историчарка на уметност, долгогодишна карикатуристка и илустраторка за деца за странски и домашни автори. Таа пред некое време...

Меѓународна ликовна колонија „Дрен 2023“ во Прилеп

По 15 пат во ЦК „Марко Цепенков" во летната сцена се одржува меѓународната ликовна колонија „Дрен 2023“, на која творат 19 уметници од земјава...

Од Шопов до „архитектите на човечноста и солидарноста“

Кон изложбата „Скопски урбани приказни: Во пет и седумнаесет“ Длумовата изложба „Скопски урбани приказни: Во пет и седумнаесет“, по повод стогодишнината од раѓањето на Ацо...

Уметноста ја надвикува вревата на небитниците

Уметниците и креативните творци, размислувајќи и создавајќи на оваа тема (60 години од скопскиот земјотрес), преку своите дела му оддаваат почит на нашиот град...

АКТО фестивалот покажува дека во Софија постои интерес за уметноста од...

„Прекаријатот има шанса - Јавни простори во движење (кон)“ е групна изложба на македонски уметници која од денеска е отворена во галеријата „Структура“ во...

Чаршијата – галерија на занаети и уметност

„Јуроп хаус Скопје“ и Факултетот за ликовни уметности - Скопје, по повод Светскиот ден на уметноста - 15 Април, организираат тура низ сокаците на...

Гласно во МСУ – дали ја слушаме уметноста?

Кон изложбата „Сè што ни е заедничко“ во Музејот на современата уметност Изложбата „Сè што ни е заедничко“ поставена во Музејот на современата уметност се...

Изјавата за враќање во мрачни времиња бараше расветлување од министерката Костадиновска-Стојчевска

Изјавата на Бисера Костадиновска-Стојчевска за слободно творење на македонските уметници, но во духот кон тоа што ќе ги расположи народот и публиката предизвикa бројни...