Ознака: творештво

Од творештвото за деца на авторката: Силвана Димитриевска

Чудо во училница На часот по македонски јазик вистинско чудо се случи, од некаде се појави змеј, посака и тој да учи. На столчето до мене седна, со насмевка ме...

Книги

Од творештвото на писателот Трајче Кацаров Како ученик во петто најмногу сакав учителите заедно со учителките да се дел од мојата фамилија. Не сакав да...

Од творештвото на Ѓорѓи Ѓоргиевски, новинар и писател

СИТЕ СМЕ МАКЕДОНИЈА На Охрид убавините, на Преспанско градините јаболка што народија - тоа е Македонија. Лозјата во Тиквешијата, плодородот во Малешевијата, рамна плодна Пелагонија - и тоа е Македонија. Вардар и Повардарието, Полог...

Македонското народно творештво поблиску до најмладите

Нови бајки од Македонија по повод 10-от роденден на „Иво Лауренчиќ“ Со промоција на четири нови современи бајки од млади автори и илустратори, движењето за...

Од творештвото на писателите: Перо Миленкоски, Васил Мукаетов, Вера Андон и...

Анкета Еден дедо со бели коси, еден добар старец пензионер, бастун и очила што носи, дедо ѝ на малата Цвета, меѓу децата од мојата улица спроведе голема анкета. На секое дете...

Онлајн конференција за литературното творештво за деца и млади

Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност – Скопје, на 20 декември, во 11 часот ќе одржи онлајн конференција на темата „Литературното творештво за...

Стихови, подароци и подадена рака за најмладите!

Од творештвото за деца на Ѓорѓи Ѓорѓиевски, новинар и писател „Колибри“ секогаш одделува простор за пријателите на децата, секако тука спаѓаат и авторите од третата...

Мравка и штурче

Од творештвото на писателот за деца Стојан Тарапуза Не е ни необично, не е ни чудоно... Мравка се сретнала со штурче будно. Штурчето свирело, таа...

Кукличките озборувачки

Од творештвото на писателот Ристо Давчевски Дедо ги слуша утринските вести на радиото, а Ели се сука околу него. Подвиткувајќи ги веѓичките како свилени пијавички,...

Ќе се зачувува роднокрајното музичко творештво во Прилепско

Во Заводот и музеј - Прилеп се работи на проектот „Роднокрајна музичка поставка“, со кој во витрини ќе се чуваат стари народни инструменти, предмети...