Ознака: Студија

Ново истражување фрла светлина врз механизмот за размножување на ковид-19

Според ново истражување, шилците, или „круните“ на новиот ковид-19, со кои тој се прицврстува на клетките пред да почне да се размножува во човечкиот...

Германска студија покажа дека коронавирусот не може да опстои во воздухот

Ширењето на коронавирусот во Германија, но и во светот, предизвикува несигурност и неизвесност кај граѓаните, но охрабрувачки вести пристигнуваат од Центарот за вирусологија во...

Знаковните јазици се развиваат исто како и говорните јазици

Знаковните јазици се богати и комплексни исто како и говорните јазици. Лингвистите ги проучуваат знаковните јазици со години, а утврдено е дека тие ги...

Шилегов ја презентираше студијата за заштита на парк-шумата Водно

Во присуство на претставници на стручната и научната јавност, на невладините организации, медиумите и заинтересираните граѓани денеска во салата на Советот на Град Скопје...

Земји со најголем број иноваторки во светот

Процент на жени што поднеле апликации за патентирање иновации во повеќе земји во изминатите десет години Студијата објавена од Канцеларијата за интелектуална сопственост на Велика...

Нуклеарна војна помеѓу Индија и Пакистан би одзела 125 милиони животи

Нуклеарна војна меѓу Индија и Пакистан би можела да убие до 125 милиони луѓе за само неколку дена, надминувајќи го бројот на загинати во...

Студија: Вечерањето пред спиење не предизвикува посериозни здравствени проблеми

Луѓето кои имаат обичај да јадат доцна навечер, често поради тоа чувствуваат вина бидејќи, според мислењето на стручњаците, тоа лошо влијае врз здравјето. Но...

Последниот оброк на мумијата Оци бил месо од дива коза

Научните истражувања покажаа дека последниот оброк на ледениот човек Оци, кој починал пред 5.300 години на Алпите, бил добро балансиран, но исто така и...