Ознака: Совет на Европа

Не може некој да гласа против Србија и да каже дека...

По изјаснувањето за прием на Косово во Советот на Европа Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, изјави дека надворешната политика на Србија сигурно ќе доживее...

Македонците од Бугарија гледаат надеж во спроведување на пресудите од Стразбур

Порача Александар Николоски во Советот на Европа Една земја-членка Бугарија не е посветена на своите обврски како членка на Советот на Европа. Бугарија со години...

Советот на Европа бара Македонија да ги осигури правата на Ромите,...

Комитетот на министрите на Советот на Европа, усвои резолуција за спроведувањето на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства од Македонија, во која,...

САД го блокираа влезот на Косово во Советот на Европа, објави...

Министерствата за надворешни работи на одредени европски земји, кои се членки на Советот на Европа, добија нота од амбасадите на САД. Во нотата се вели...

Советот на Европа бара специјален суд во Хаг за гонење на...

Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во четвртокот едногласно побара формирање на специјален меѓународен кривичен суд во Хаг за кривично гонење на руските...

Бугарија не ги почитува јазичните и културните права на Македонците, истакна...

Мислам дека ова е многу важна дебата што ја имаме вечерва. Оваа дебата ќе го постави патот на Советот на Европа за периодот што...

Путин достави нацрт-закон до руската Дума за раскинување на договорот со...

Рускиот претседател Владимир Путин достави до Државната Дума нацрт-закон за раскинување на меѓународните договори на Советот на Европа, кои се однесуваат на Русија. Според руски...

Бугарија да дозволи регистрација на здруженија на македонското малцинство, бара комитетот...

Бугарија повеќе да не го одбива регистрирањето на здруженија кои имаат за цел „признавање на македонско малцинство во Бугарија“, врз основа на мотиви кои...

Македонија постигна напредок во правната заштита на малцинствата, но потребни се...

Македонија постигна значителен напредок во правната заштита на правата на припадниците на националните малцинства преку подобрување на нејзините политики во согласност со Рамковната конвенција,...

Советот на Европа ја повика Москва да обезбеди „одржливи хуманитарни коридори“

Советот на Европа, чувар на владеењето на правото на континентот, повика на воспоставување „одржливи хуманитарни коридори“ во Украина и ја повика Москва да стави...