Ознака: Собранието

Преодната влада заборави што беше договорено во Пржино

Клучното прашање што по десетина дена владеење на преодната влада се наметнува кај јавноста е дали таа излегува надвор од законските рамки предвидени со...

Како да се обезбедат 120 гласа во Собранието

Уште многу одамна Ото фон Бизмарк, татко на обединета Германија, прв нејзин канцелар и ненадминат мајстор на политиката и на геополитиката, има изјавено дека...

Што (не) сработи Собранието годинава

Повеќето параметри и истражувања покажуваат дека годинава законодавниот дом сериозно потфрлил во своето работење и дека не ја оправдал довербата што му ја дале...

Собранието продолжува со (не)работа?

Во време кога државата се соочува со сериозна енергетска и економска криза и треба да се носат брзи и ефикасни одлуки, граѓаните со право...

Ребалансот на буџетот влезе во Собранието

Со скратени непродуктивни трошоци, но со поголем кусок, предлогот за ребаланс на годинешниот буџет дојде во Собранието. Од пратениците ќе се бара виза за прекроениот...

Изборниот законик има синергија за конструктивна политичка енергија

Избирачкото право што извира од Уставот е право на граѓаните. Уставот не кажува дека е право на партиите или на коалициите да поставуваат услови...

Oпозицијата ја почнува блокадата на Собранието, за власта тоа е неодговорно

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ од денеска активно ќе ја блокира работата на Собранието, откако не беше прифатено нивното барање за лидерска средба на која ќе стане...

Законската процедура на „ракетен погон“ заради усогласување со европското законодавство?!

Симптоматичноста во зачестената употреба на европското знаменце во Собранието, кај закони што немаат голема поврзаност со усогласување со европската регулатива, речиси редовно е забележувана...

Предлог-буџетот за 2022 година се враќа во Собранието

Предлог-буџетот за 2022 година по дополнувањата од Владата направени врз основа на амандманската расправа во собраниските комисии, се враќа пред пратениците во Собранието. Откако ќе...

Продолжува серијалот политички реплики и контрареплики

ДЕН ПО ДРАМАТИЧНАТА СЕДНИЦА ВО СОБРАНИЕТО Еден ден по драматичната седница во парламентот, на која поради немање кворум пропадна иницијативата на опозицијата и воопшто и...