Ознака: режисер

Успешен глумец, режисер, продуцент, бизнисмен, филантроп…

Холивудската легенда Роберт Редфорд наполни 85 години Холивудската легенда Роберт Редфорд на 18 август наполни 85 години. Тој стана водечка холивудска sвезда пред повеќе од 50...

Компромисот е почетокот на краjот на театарот

Последните години тргнувам да правам театар со идејата да направам претстава што ќе зборува за човекот денес. Во што верува современиот човек? Има ли...

Уметниците се во наjпривилегирана позициjа да споделат позитивен домино-ефект

Филмот „Ефектот на среќа“ има задача да поттикне различен вид размислување и поглед кон филмската уметност и креирањето каква било информација што ја споделуваме...

Насмевките на екипата се гледаа дури и под маските

„Денот на жената“ во режија на Гоце Цветановски веќе е снимен и успешно реализиран филм за време на пандемијата. Ова е прв негов долгометражен...

Долгометражната анимација за секој автор е животен проект

Жарко Иванов, продуцент, режисер, аниматор Анимираниот филм е форма што многу брзо се развива, пред сѐ, поради брзиот развој на дигиталните технологии, камери, софтвери, оптички...

Џорџ Клуни ќе режира филмска адаптација на бестселерот на Моринџер

Оскаровецот Џорџ Клуни се подготвува за својот следен проект како режисер – филмска адаптација на автобиографијата на писателот добитник на Пулицерова награда, Ј. Р....

Лумпенбуржоазија

Што е следното што треба да се сруши, драги мои анархисти? Ова е можеби најтешкиот дел од нашето градење држава - кога треба да...

Рушење на партиите

Драги мои, ние денес живееме во демократија што се практикува низ политичкиот состав на повеќепартизмот и, наједноставно кажано, претставува право на избор на најдобрата...

„Егзил“ – уште еден одличен филм на Морина

На годинашниот Берлински филмски фестивал, во програмата „Панорама“, беше прикажан новиот филм на Висар Морина, режисер по потекло од Косово, кој живее и работи...

Плетенка

Животот, драги мои, се создава низ процес на образование и воспитување. Мачно, секојдневно и со многу грешки, падови, кревања и повторувања. И пак одново...