Ознака: режисер

Корејската кинематографија е една од најпотентните во светот

Преку ликот на Гу сакав да го прикажам животот на еден типичен канцелариски работник вработен во голема фирма. Начинот на кој тој бега од...

Сакав на луѓето да им понудам еден мал филмски антидепресив

Кристијан Ристески, режисер По светската премиера на фестивалот „Слемденс“ и македонската премиера на фестивалот „Браќа Манаки“, филмот „Снежана на крајот умира“ на режисерот Кристијан Ристески,...

Ликовите се толку амбивалентни што е тешко да кажете кој е...

„Мими“ е филм за девојка што си го бара местото во едно токсично општество што им робува на патријархалните норми и што знае да...

„Ана Kаренина“ на Пројковски победник на „Денови на Нушиќ“

На 39-то издание на престижниот театарскиот фестивал „Денови на Нушиќ“ во Смедерево, Србија, свечено беше прогласен победникот на фестивалот, претставата „Ана Каренина“ според романот...

Претставата на знаковен јазик, „Три“, ми го промени сфаќањето за театарот

Јован Ристовски е режисер во Народниот театар во Битола. Има режирано повеќе претстави, а се потпишува и на првата македонска претстава на знаковен јазик,...

„Санденс“ значи дека филмовите нема да исчезнат веднаш по премиерата

Горан Столевски, режисер Филмот „Нема да си сама“, на режисерот со македонско потекло Горан Столевски, чиј дом сега е Австралија, испровоцира позитивни критики, доби одлични...

Факултетот ме научи на критичка анализа, а процесот на созревање cѐ...

Сергеј Сарчевски, режисер и кинематографер Младиот режисер и директор на фотографија Сергеј Сарчевски има снимено десетина кратки филмови: „Што крие дождот“, „Украдена насмевка“, „Шише“..., а...

И покрај ветувањата, идеите на култниот режисер нема да се реализираат

Во 1970-тите години, чилеанскиот режисер Алехандро Ходоровски се обиде да ја екранизира „Дина“, научнофантастичниот роман на Френк Херберт. Сè што остана од неговата напорна...

Оставам сведоштво за живот што стигна до европските и светските врвови

Она што го барав низ филмот „101 улога, 102 живота“, посветен на доајенот на македонската и албанската театарска сцена Бајруш Мјаку, се страста, упорноста...

Во Македониjа нема независна филмска сцена

ФИЛМ+ИНТЕРВЈУ+ЗОРАН СТОЈКОВСКИ „За успешна стратегија во приближување на домашниот филм на публиката, потребно е континуирано филмско образование, а не само правење филмови. Не се доволни...