Ознака: психологија

Благодарните луѓе не се наивни оптимисти, благодарноста е поттик за добросостојба

Благодарните луѓе не се наивни оптимисти кои ги отфрлаат болката и тешкотиите. Тоа се љубопитни единки кои се насочени кон сѐ што е достапно...

Стресот од ковидот нè исцрпува: Ана Блажева советува како да се...

Стресот го исцрпува духот и телото, па психолозите советуваат доколку е потребно пожелно е да се побара и професионална помош. Треба да се биде...

Мистеријата за Мери Трамп: Зошто американскиот претседател ретко ја спомнува мајка...

Доналд Трамп му се восхитува на својот татко, но речиси никогаш не зборува за мајка си. Зошто? Кога Доналд Трамп пристигна во Овалниот кабинет во...

Улогата на психологијата во информатичката технологија

Зарем не знаеме дека дигиталните алатки денес направија регрес на способностите, па многу деца не знаат основни математички процеси (делење, множење). Ниту ние, како...

Зошто невините луѓе признаваат злосторства што не ги сториле?

Признавањето на сторено дело се нарекува „кралски доказ“, бидејќи безмалку се изедначува со законската пресуда. Затоа е чудно што невините луѓе, понекогаш, се инкриминираат...

Марија Младеновска – Димитровска е добитничка на наградата 4 Ноември

Марија Младеновска – Димитровска, психолог од Битола, е добитничка на наградата на Битола 4 Ноември. Ова највисоко општинско признание Марија Младеносвка- Димитровса го доби за...

Пушењето, алкохолот и психолошките карактеристики

Скоро да нема напис, ниту ден, без да се прочита дека за одржување на здравјето не треба да се пуши ниту да се консумира...

Треба сериозно да работиме на подобрување на меѓуетничките релации

Марија Младеновска-Димитровска, м-р по психологија   Доколку сакаме да градиме мултикултурно, мултиконфесионално и граѓанско општество, кое што ќе негува односи на почитување и толеранција кон различностите, треба многу...

Италијанските психолози се заинтересираа за научниот труд на Марија Младеновска-Димитровска

Италијанските психолози, кои учествуваа на 16 европски конгрес за психологија во Универзитетскиот центар Ломоносов во Москва се заинтерсираа за научниот труд на битолчанката Марија...

Марија Младеновска-Димитровска единствена Македонка на Европскиот конгрес на психолози во Москва

Вчера во „Кремљ палатата“ во Москва, која е една од најдобрите и најпрестижните театарски и концертни сали во Русија, пред околу 6.000 присутни, на...