Ознака: процес

Со туторска настава постигнати подобри резултати кај 70 ученици

Наставници и друг наставен кадар што има искуство за работа со ученици што имаат тешкотии за совладување на училишниот материјал им помагаат на основците...

Реформи во ЕУ, реформи и во пристапниот процес кон EУ

Повеќе европски аналитички центри веќе работат на профилирање на идејата Македонија и земјите од регионот да се убедат да прифатат пристап до заедничкиот европски...

Паралелниот европски светоглед на Берлинскиот процес

Присуството на највисоките претставници на ЕУ-естаблишментот на самитот на Берлинскиот процес во Тирана: претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, претседателот на Европскиот...

ЕУ само глуми процес на проширување

Брисел го направи преговарачкиот процес невозможна мисија Хипокризија е Владата на ЕУ (Европската комисија) да говори за заслуги, а на Македонија да ѝ ги наметнува...

„Алкалоид“ започна процес на целосна дигитализација и автоматизација на процесите во...

АЛКАЛОИД АД Скопје, како глобална и иновативна компанија, континуирано ги следи светските достигнувања во развојот на фармацевтската индустрија. Приспособувањето и искористувањето на иновативните технологии...

Која композиција е побрза: Индивидуален или колективен билет за ЕУ

Најсимптоматично е што ЕУ од една страна говори за индивидуален пристап на земјите-кандидати, но од друга страна повторно ги држи сите држави во еден...

Во дваесет и првиот век образовниот процес кај нас е како...

Истражувањата покажуваат дека вештачката интелигенција најбрзо може да се вклучи во образовните процеси, особено во предметите со општествено- социјален карактер. Во тој контекст, македонскиот...

По американски или по германски пат за интеграција?

Актуелна е дилемата кај политичките аналитичари од регионов дали можеби Отворен Балкан и Берлинскиот процес претставуваат наметнато регрупирање на регионот на Западен Балкан во...

Ветото не е повлечено, туку е развлечено низ целиот процес

Француската „рамка“ веќе ја нема - таа сега е официјален документ со зададени конкретни услови за нас од страна на Европската Унија Австриската министерка за...

Францускиот предлог – тројански коњ во преговарачкиот процес?

Европската Унија уште еднаш го потврди своето немање визија на темата - Западен Балкан. На изминатиот ЕУ-самит, кој се одржа на 23-24 јуни, Европската...