Ознака: промени

Како да се подобри расположливоста на податоците за климатските промени –...

При изготвувањето на прегледот од страна на Народната банка за зелените показатели, во согласност со нивните предвидени активности во рамките на среднорочниот план (на...

Време е за промени! (2)

Низ кратка анализа на минатото се идентификуваат научените лекции, клучните прашања или грешки, од кои ВМРО-ДПМНЕ треба да извлече поука: корупција, демократија и слобода...

Време е за промени!

Веројатно главната критика од политичките ривали ќе биде дека ВМРО-ДПМНЕ не може да донесе промени, бидејќи самото ВМРО-ДПМНЕ не е променето. За да се...

Климатските промени и човекот се најголемиот непријател на пчелите

Наша главна задача како луѓе е да не ја загадуваме околината. Тоа би го зачувало и пчеларството како дејност, истакнува пчеларот Зоран Зоксимовски Сторија во...

Нѐ интересира ангажираниот театар, ехото на големите општествени промени

Нас нè интересира ангажираниот театар, тоа ехо на големи општествени промени што во моментов се наѕираат во светот. Политичноста се рефлектира во секоја тема...

Нови видови инсекти во Англија поради климатските промени

На градска фарма од 37 хектари во англискиот град Бат волонтери наведоа 1.250 нови видови инсекти во последните осум години, а експертите се изненадени...

Што содржи Пандорината кутија на Таравари?

Дел од спектарот барања на албанскиот фактор во Македонија, неодамна во едно интервју, рефрешираше Арбен Таравари, лидерот на Алијанса за Албанците. Тој во интервјуто...

Зошто скопјани со нетрпение ги чекаат климатските промени?

На крајот, да завршам барем малку со некаква ведрина и сатира, макар и со доза на црн хумор. Имено, знаете ли зошто скопјани преферираат...

Климатските промени ќе го влошат квалитетот на пивото

Ново истражување утврди дека квалитетот на пивото се влошува и дека пивото во баровите ќе поскапи поради климатските промени. Експертите сметаат дека може да се...

Уште еден алармантен пропуст во следењето на климатските промени

Температурите на почвата се загреваат побрзо од воздухот, што претставува значителни климатски предизвици, покажа новото истражување на германските научници. Температурите на земјата се во...