Ознака: промени

И Охридско Езеро на чекор од еколошка катастрофа

И додека македонските власти преземаат низа акции да го задржат статусот на Охридско Езеро како заштитено светско наследство од страна на УНЕСКО, се чини...

Популарната мексиканска текила во канџите на климатските промени

Националниот ден на коктелот „маргарита“ во САД се одбележи во сенка на предупредувањата на научниците дека климатските промени му се закануваат на главниот опрашувач...

Слоновите нѐ штитат од климатските промени

Слоновите можат да играат клучна улога во спасувањето на планетата. Зачувувањето на популациите на критично загрозените шумски слонови е од клучно значење не само...

Зимска магија без снег и со пролетни температури

И оваа Нова година ќе немаме снег. Снежните врнежи стануваат сѐ поретки во Македонија, а според податоците на Управата за хидрометеоролошки работи, во наредниот...

Драматични промени на пазарот на недвижности

Двојниот удар на зголемените животни трошоци и падот на вредностите на домовите ги поттикнаа потрошувачите да ги намалат своите трошоци, создавајќи дополнителни проблеми. Шведска...

Нула за климатските промени и за емисиите на стакленички гасови

Ех, какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула. Нула е број што означува ништо, нешто што не постои....

За климатските промени, од друг агол

Од 6 до 18 ноември 2022 се одржа 27-та конференција на Обединетите нации (ОН) за климатски промени наречена COP (Conference of Parties), во египетското...

Само „многу мали промени“, а не владина реконструкција, вели Ковачевски

Владата функционира во полн капацитет, освен пополнување на местото на Милевски не се планира реконструкција Освен изборот на нов министер за локална самоуправа по оставката...

Посветена кралица чие владеење опфати седум децении длабоки општествени промени

Британската кралица со најдолг стаж Елизабета Втора, почина на 96 години, откако беше под медицински надзор во нејзиниот замок Балморал во Шкотска. Платинестиот јубилеј во...

Кој е виновен?

КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ: ДОАЃА ПЕКОЛ ЗА СЛЕДНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ (2 дел) Климатските промени предизвикуваат сѐ поголеми и почести катастрофи, со несогледливи последици. Бидејќи CO2 е многу стабилен...