Ознака: ода

Ода на глупоста

Во текот на изминативе години повеќепати сум се запрашал дали живееме во златната доба на глупоста. Секако дека ги живееме годините кога интелектуалците се...

Ода на разнебитувањето

Во изминатите пет години, Македонија загуби сѐ, а доби понижување и исмејување од сите, со исклучок, повторно, на неколкумина дворски шутови, и празни ветувања...

Ода за Украина

Константин Плевнеш, специјално за „Нова Македонија“ од Париз Го видов во првото утро на Пролетта 2022 Морис Равел во Париз кај што се шета како сенка...

Ода на национализмот

Илинден отсекогаш го чувствувам повеќе како празник што се одбележува најискрено во семејните и мали кругови, каде што без интервенција на политиката и нејзината...

Ода за празничното лицемерство

Напразно ви се честитките и пораките ако не верувате во тоа што го пишувате, ако утре ниту добар ден нема да му кажете на...

Ода на показалецот

Не попусто се рекло кога со еден прст ќе покажеш на некого, со другите девет покажуваш на себе. Односно, не постои начин да кажеш...

Ода за Ида

„Музиката е дел од мојот живот, дел од сѐ. Секој ден е ден на ново откритие и јас не гледам начин да преживеам без...