Ознака: обвивка

Обвивката со меурчиња е создадена по грешка

Поради можноста за оштетување при транспорт, чувствителните предмети се обвиткуваат во заштитна обвивка со меурчиња, но тоа не била нејзината првична намена. Излегува дека...

Озонската обвивка на Земјата ќе биде обновена до 2040 година

Озонската обвивка на Земјата, која ја штити планетата од ултравиолетово зрачење за поголемиот дел од човештвото, ќе биде обновена до 2040 година, се вели...

Што се случува со дупката во озонската обвивка?

Во доцните 1970-ти години, метеорологот Џонатан Шанклин беше одговорен за надгледување на дигитализацијата на хартиените записи и пресметувањето на вредностите од спектрофотометрите „добсон“, копнени...

Новиот саркофаг на Чернобил ќе штити од радијација во наредните 100...

Новиот саркофаг на атомската централа во Чернобил кој е поставен врз четвртиот оштетен реактор кој експлодираше во 1986 година, ќе штити од радијација во...