Ознака: мачки

Дали има повеќе кучиња или мачки во светот?

Дали има повеќе кучиња или мачки во светот и дали воопшто има одговор на тоа прашање? Во моментов нема прецизни податоци што би потврдиле...

Колку долго мачките може да останат сами дома?

Животни Повеќето сопственици не сакаат да ги оставаат своите кучиња сами предолго. Меѓутоа, сопствениците на мачки, генерално, помалку размислуваат за тоа прашање - на крајот...

Мачки и кучиња – љубов или омраза?

Животни Коренот на митот за тоа зошто кучињата ги мразат мачките може да потекнува од инстинктивната потреба на кучињата да бркаат и да фаќаат подвижни...

Дали кучињата се поинтелигентни или мачките?

Кога повеќето луѓе одлучуваат да чуваат домашно милениче избираат куче или мачка, а дебатата за тоа кој од овие два вида животни е поинтелигентен...

Дали мачките можат да консумираат јогурт?

Животни Сопствениците на мачки премногу добро ја знаат оваа приказна. И покрај тоа што знаеме дека го сакаат, дали на мачките им е дозволено да...

Тигар – еден од најголемите пливачи кај големите мачки

Тигарот живее во пасиштата и шумите во Јужна Азија, Кина, Суматра и во Источна Русија. Најчесто има црвеникаво жолто-кафено пругесто крзно. Најстарите пронајдени остатоци...

Британец со приватен авион од Кабул извлекол 200 мачки и кучиња

Пен Фертинг, поранешен британски маринец, деновиве безбедно слетал на лондонскиот аеродром „Хитроу“ со приватен авион, а со него пристигнале и 173 мачки и кучиња...

Зошто мачките не ја сакаат водата

Мачките можат да бидат мистериозни за многу работи, но повеќето од нив дефинитивно мразат еден од основните елементи: водата. Тие сакаат да пијат вода,...

Кучињата се поинтелигентни од мачките

Животни Експерти од американскиот универзитет „Вандербилт“, кои го проучувалe количеството сива материја во мозокот на осум вида месојади (кучиња, мачки, ракуни, хиени, лавови, кафени мечки),...

Мачките се подложни на ковид-19 и може да се заразат меѓусебно

Студијата спроведена од научници од кинескиот Институт за ветеринарно истражување во Харбин, Кина, покажа дека мачките се подложни на ковид-19 и може да се...