Фото: Пиксабеј

Дали има повеќе кучиња или мачки во светот и дали воопшто има одговор на тоа прашање? Во моментов нема прецизни податоци што би потврдиле дали во светот има повеќе кучиња или мачки, бидејќи бројот на овие два вида домашни миленици тешко може точно да се одреди.
Сепак, според процените, вкупниот број на кучиња и мачки во светот се приближува до стотици милиони за секој вид. Одредени студии покажаа дека бројот на кучиња е нешто помал од бројот на мачки во некои делови од светот, додека во други региони ситуацијата е обратна.
Во секој случај, кучињата и мачките се меѓу најпопуларните миленичиња низ светот.