Развојот на комерцијалниот авиосообраќај во последните неколку децении направи голем дел од светот достапен за многумина. Само во 2023 година глобалните пристигнувања на туристи достигнаа 1,3 милијарда.
Оваа графика ги прикажува најпосетуваните земји во 2023 година, врз основа на вкупниот број на странци што влегуваат во секоја земја. Податоците се преземени од Светската туристичка организација (ОН туризам) и Националната администрација за имиграција на Кина.

Европа е топ дестинација

Европа е најбараната дестинација, која привлекува најмногу меѓународни посетители низ светот. Седум од топ 10 дестинации се во регионот.
На врвот на листата е Франција, која минатата година прими 100 милиони посетители. Се очекува земјата да ја повтори бројката во 2024 година, под влијание главно на Олимписките игри во Париз во 2024 година, кои ќе се одржат во јули и август.
Шпанија ја следеше Франција со 85 милиони посети во 2023 година, а САД беа на третото место со 67 милиони туристи во 2023 година.
Кина со години е меѓу првите дестинации, но бројот на посетители драстично се намали во последниве години поради ограничувањата за ковид-19. Странските посетители во Кина се намалија од 65,7 милиони во 2019 година на само 35,5 милиони во 2023 година, откако земјата усвои строги ограничувања.
На листата не се појавуваат африканските, јужноамериканските или океанските земји.