Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Општо е познато дека прекумерното консумирање алкохол може да доведе до голем број здравствени проблеми: висок крвен притисок, срцеви заболувања, дигестивни проблеми, заболувања на црниот дроб… Покрај прекумерното консумирање алкохол, постојат и други навики, кои исто така можат да му наштетат на црниот дроб, а некои од нив може да нѐ изненадат.
Консумирање пијалаци за детоксикација: Повеќето од она што можеме да го направиме за да му помогнеме на црниот дроб да го одржува телото здраво е да јадеме здрава, целосна храна и да избегнуваме пијалаци за детоксикација. Иако повеќето можеби нема значително да му наштетат на нашиот црн дроб, тие едноставно не се неопходни.
Недостиг од сон: Постојат податоци што покажуваат дека опструктивната ноќна апнеја всушност може да предизвика масна болест на црниот дроб. Се чини дека ова се случува врз основа на зголемени нивоа на отпорност на инсулин или нерамнотежа на липидите и триглицеридите.
Игнорирање на етикетите и непочитување на упатствата на пакувањата на храната: Важно е да се читаат етикетите за производите што се продаваат без рецепт. Неколку производи што се продаваат како лекови без рецепт или додатоци во исхраната, како што се витамин А, одредени екстракти од зелен чај и други додатоци во исхраната, всушност може да му наштетат на црниот дроб ако не се земаат според упатствата на пакувањето.