Ознака: македонско

Апсурдите на новото македонско време

Најкраткото објаснение за именката апсурд е дека зборот значи бесмислица, нелогичност, глупост, невозможност. Описни значења и толкувања има уште, како што има и повеќе...

Македонско овошје

Многу јасно е кон што тежнее албанската заедница во Македонија и веќе работи на остварување на вековната идеја за обединување на сите Албанци во...

Кој сака да згасне сè што е македонско?

Несомнено она што не сакаат да го видат и да го признаат домашните политичари, многу пореално го согледуваат луѓето од страна, кои точно знаат кои...

Бугарија сака да збрише сè што е македонско на планетарно ниво!

Бугарска етноцидна акција за спречување на резолуцијата за одбележување на македонското наследство во САД Официјална Софија будно ја следи секоја македонска активност и со сите...

Медиумско македонско сонце

За тоа колкаво е значењето на медиумите можеби најилустративно говори пораката на генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, кој вели дека без слобода на...

Македонија никогаш нема да го заборави македонското малцинство во...

Македонија како матична држава треба да го подигне квалитетот и да ги поддржи и активностите, работењето и живеењето на Македонците во своето соседство, а...

Колкав е патот до македонско државјанство

Неодамна во медиумите беше актуализирана информацијата дека и по три години од реформирањето на поранешната УБК во АНБ и понатаму на обработка чекаат околу...

Собранието (треба да) го има последниот збор за секој меѓународен договор

Собранието има надлежност, механизми и можности да го следи и надгледува процесот на преговарање, но од претходните искуства, како со Преспанскиот договор, договорот за...

Старо-новите релации на македонско- бугарските односи

По најавените средби на високо ниво и на стручни групи Најавените нови односи меѓу Македонија и Бугарија се за поздравување, но не се за бланко-верување....

Замина бардот на класичното македонско новинарство

Ин мемориам: Свето Серафимов (1928 - 2021) Во неделата, на 14 ноември 2021, на 93-годишна возраст, легендата на македонското новинарство Свето Серафимов ја стави последната...