Ознака: културно наследство

Што сведочат златните маски од Требениште?

Заедничко културно наследство, но различни патишта на етногенезата На изложбата по повод 100 години од откривањето на некрополата Требениште, првпат речиси во целина беше претставена...

Хрватска го призна есперанто за културно наследство

Годинава Министерството за култура на Хрватска (канцеларијата за заштита на културното наследство) го впиша јазикот есперанто во регистарот на хрватското културно наследство со образложение...

Туристичкиот брод што ја прелеа венециската чаша

Туристичкиот брод „Опера“, кој на 2 јуни изгуби контрола во близина на центарот на Венеција, стана сензационална вест која го обиколи светот, а би...

Се стопираат постапките за градба и легализација на дивоградбите во Охрид

На денешната редовна седница, Владата го утврди предлог-законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион, и донесе одлука тој да биде...

Во Охрид е загрозено светското културно наследство

Меѓународна тревога по препораките на УНЕСКО На оваа листа обично се стигнува по природни катастрофи и по војна, а поретко, како во нашиот случај, и...

Државите сe почесто си ги бараат изнесените културни богатства

Сѐ уште не се завршени постапките за враќање од Албанија на 20 украдени икони од земјава, а не е финализиран ниту процесот за распределба...

Децата и младите да го запознаат културното наследство

Во периодот од 5 до 9 мај во повеќе европски земји ќе биде одбележана „Европската недела на креатори на културно наследство“ - пилот-иницијатива на...

„Уметност и забава“ – тема на Европските денови на културното наследство

„Уметност и забава“ е заедничката тема на одбележувањето на годинашните Европски денови на културното наследство, која беше прифатена од повеќето европски земји. Европските денови...

Промоција на публикација за културното наследство

Промоција на публикацијата „Културното наследство во дебарско-реканскиот регион“, во организација на Управата за заштита на културното наследство, ќе се одржи денеска напладне, во Музејот...

„Европски денови на културното наследство“ од 27 септември до 7 октомври

Дваесетина музеи, невладини организации и други институции што се грижат за културното наследство ќе бидат вклучени во манифестацијата „Европски денови на културното наследство“ која...