Проект за презентирање на богатото културно наследство

Кинеските истражувања за античката цивилизација постигнаа извонреден напредок изминатата година, откако претседателот Си Џинпинг повика на понатамошни напори за унапредување на проучувањето на кинеската цивилизација. Додека претседаваше со групна студиска сесија минатата година на Политичкото биро на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК) за повеќедецениска истражувачка програма што го следи потеклото на кинеската цивилизација, кинескиот претседател ги повика академиците да се вклучат во неа и целосно да ја искористат, со цел да се прикаже петилјадната историја на Кина преку изобилни археолошки откритија и наоди. Претседателот на Кина, Си Џинпинг, нагласи дека повеќе достигнувања на терен можат да ѝ помогнат на нацијата да ја зајакне културната доверба и да се држи до патот на социјализмот со кинески карактеристики, истовремено истражувајќи и објаснувајќи како беше развиено чувството за заедница меѓу кинескиот народ и како Кинезите од различни етнички групи се обединети во различноста.

Што беше откриено во рамките на програмата?

Програмата, која вклучува околу 400 научници низ земјата, започна во 2002 година и главно се фокусира на клучните локалитети, главно помеѓу 3.500 и 1.500 г. пр. н.е. Во изминатата година кинеските истражувачи ги оправдаа очекувањата на кинескиот претседател и донесоа нови наоди на терен. Неодамна во Женгжу, во провинцијата Хенан, водечките научници во земјата се собраа на форум за да известат за неодамнешните откритија што покриваат долг временски период. На 10.000 години стариот локалитет Ситаи во округот Шанги, провинцијата Хебеи, археолозите откопаа урнатини од шест полуподрумски живеалишта, за кои се верува дека се најраните познати „куќи“ во Кина. Откритието „обезбеди клучни материјали за проучување на клучните прашања, вклучувајќи ги и кинеската културна лоза, човечките миграции и потеклото на земјоделството“, порача Џао Џанху, истражувач во Институтот за културни реликвии и археологија во Хебеј.

Во округот Ханшан, провинцијата Анхуи, археолозите неодамна пронајдоа огромни урнатини на група згради во локалитетот Линџијатан, кој датира од пред помеѓу 5.300 и 5.800 години. Повеќе наоди на артефакти од жад и локации за големи жртвени церемонии им овозможија на луѓето да дознаат за праисторискиот ритуален систем и сложеното општество.

Археолозите што работат на локалитетот Нанзуо во Кингјанг, провинцијата Гансу, откопаа урнатини на голем величествен град што датира од 4.700 до 5.200 години. Во меѓувреме, наодите од локалитетот Бикун во Љулијанг, провинцијата Шанкси – урнатини од камени тврдини што датираат помеѓу 3.800 и 4.200 години – ја означија границата на регионалната сила и можеби го открија само врвот на сложениот одбранбен систем.

По долгогодишна комуникација меѓу различни региони, локалитетот Ерлиту, кој е културно јадро, се појави во денешна провинција Хенан, апсорбирајќи различни напредни елементи на цивилизацијата. Генерално се сметаше за главен град на династијата Сиа (околу 21 – 16 век пр. н.е.), која е првата династија запишана во кинеската историја. Во март, вкрстената патна мрежа во близината на областа на палатата беше наведена меѓу 10-те најдобри кинески археолошки откритија во 2022 година. Системот на управување на централната династија беше дополнително консолидиран во текот на следната династија Шанг (од околу 16 до 11 век пр. н.е.), како што е прикажано во локалитетот Јинсу во Анјанг, Хенан. Новите наоди во кралскиот мавзолеј во Јинсу се најдоа исто така на минатогодишната листа на топ 10 наоди. Во локалитетот се наоѓаат 3.300 години стари натписи. кои сега за првпат ѝ се откриени на јавноста и содржат целосно развиен кинески систем за пишување, од кој потекнуваат денешните кинески знаци.