Ознака: културно наследство

Децата и младите да го запознаат културното наследство

Во периодот од 5 до 9 мај во повеќе европски земји ќе биде одбележана „Европската недела на креатори на културно наследство“ - пилот-иницијатива на...

„Уметност и забава“ – тема на Европските денови на културното наследство

„Уметност и забава“ е заедничката тема на одбележувањето на годинашните Европски денови на културното наследство, која беше прифатена од повеќето европски земји. Европските денови...

Промоција на публикација за културното наследство

Промоција на публикацијата „Културното наследство во дебарско-реканскиот регион“, во организација на Управата за заштита на културното наследство, ќе се одржи денеска напладне, во Музејот...

„Европски денови на културното наследство“ од 27 септември до 7 октомври

Дваесетина музеи, невладини организации и други институции што се грижат за културното наследство ќе бидат вклучени во манифестацијата „Европски денови на културното наследство“ која...

Учиме и цртаме за нашето културно наследство

Неколку години претходно Музеј-галеријата во Кавадарци во соработка со Дневниот центар за деца со посебни потреби од градот многу успешно го реализира проектот „Учиме...

Скопје град за регенерација на културното наследство

Во рамките на европскиот проект Регенерација и оптимизација на културното наследство во креативните градови (РОК) планирани се многубројни активности. Во нив ќе бидат инволвирани...

Кривична за ексдиректорот на Управата за заштита на културното наследство

Против П.К., поранешен директор на Управата за заштита на културното наследство, Управата за финансиска полиција поднесе кривична пријава до ОЈО за гоненење организиран криминал...