Ознака: културно наследство

Бесценетите вредности на македонското културно наследство

Свечено отворање на седмата Демирхисарско-слепченска летна школа Школата традиционално ја предводи познатиот македонски и балкански византолог, проф. д-р Сашо Цветковски, научен советник во ЦИКН „Цветан...

Заедно да работиме за да станеме подобри чувари на нашето културно...

Регионалната соработка е клучна Министерот за култура и туризам Зоран Љутков се обрати на настанот посветен на борбата против недозволената трговија со културното наследство во...

Фондот за културно наследство Хедли ЈИЕ со нова можност за финансирање...

Фондот за културно наследство Хедли ЈИЕ со задоволство објавува отворен повик за апликации, поканувајќи посветени организации од Југоисточна Европа да се вклучат во револуционерни...

Ротино – пример за богатото културно наследство

Селото Ротино се наоѓа во Цапарското Поле, односно во близината на северните пазуви на планината Баба, на 12,5 километри оддалеченост од Битола. Ротино се...

Збирката на браќата Манаки станува културно наследство

Збирката на движното културно наследство ФОНД 580 „Браќа Манаки - Битола 1853-1964“, која се наоѓа во Државниот архив - одделение Битола, е прогласена за...

Продолжуваат истражувањето и промовирањето на македонското културно наследство

Денеска започнува шестото издание на Демирхисарско-слепченската летна школа Во манастирот „Св. Јован Претеча“ – Слепче, Демир Хисар, денеска свечено ќе биде отворена шестата Демирхисарско-слепченска летна...

Изложба на фотографии од нашето културно наследство

Во меморијалната куќа „Христо Узунов“ во Охрид, до 7 јули ќе биде отворена изложбата на фотографии во голем формат од најзначајните културно-историски локалитети и...

Со крупни чекори во археолошките истражувања

Проект за презентирање на богатото културно наследство Кинеските истражувања за античката цивилизација постигнаа извонреден напредок изминатата година, откако претседателот Си Џинпинг повика на понатамошни напори...

Сонцето од Кутлеш како културно наследство

Широката и квалитативно разработена правна рамка во Законот за заштита на културното наследство кореспондира со широката распространетост во материјална и духовна смисла на сонцето...

По протестот на археолозите: Повлечени спорните измени на Законот за културното...

Предлагачите на измените на Законот за културното наследство го повлекоа предлогот за кој денес требаше да се гласа во Собранието заради изградбата на коридорите...