Ознака: коронавирусот

Новите соеви на коронавирусот немаат капацитет за пандемија

Вкупните нивоа на трансмисија на вирусот (пренесување на болеста) остануваат ниски, што укажува на тоа дека иако овие варијанти се преносливи, тие не промовираат...

Мутиран вид на коронавирусот пристигна во соседството, каква е неговата моќ?

Во нашата земја сѐ уште не е детектиран овој нов сој на ковид-19. Сепак, влеговме во периодот кога се појавуваат и други респираторни инфекции....

Подваријанта на ковид-19 на словенечко-хрватската граница

Коронавирусот се врати во соседството на Хрватска Меѓу примероците позитивни на коронавирус, кои се секвенционирани помеѓу 24 март и 7 април, била потврдена нова омикронска...

Вештачката имунизација не е веќе бауч?!

Дали граѓаните повеќе се плашат од сезонскиот грип отколку од коронавирусот? Дали имаат повеќе доверба во вакцините против грип отколку во тие против коронавирусот? Интересот...

Ковид-19 се враќа на сцена

Дали и во третото пандемиско лето ќе ни се повторат истите грешки и пак ќе ни се случи да бидеме затечени и изненадени од...

За кои држави коронавирусот сè уште е мит

Ако нешто научивме од пандемијата, тоа е дека секој има малку поинаков пристап кон тоа како се справува со предизвиците што ги претставува. Ковид-19...

Светлечки маски што го откриваат коронавирусот

Тим научници од универзитетот „Кјото“ развија необичен метод за откривање на коронавирусот. Тие тврдат дека антителата на ноевите им овозможиле да дизајнираат светлечки маски...

Шест правила што ќе ја дефинираат пандемијата оваа зима

Пандемијата постојано се менува, но човештвото може да се води според неколку принципи во однос на тоа што да очекува во иднина, пишуваат Кетрин...

Потребни се дополнителни стратегии за новите соеви на коронавирусот

Иако широкораспространетата вакцинација против ковид-19 останува главен приоритет, појавата на варијантата омикрон покажува дека се потребни дополнителни линии на одбрана. Најперспективното решение се наоѓа...

За оружје има пари, а за борба против коронавирусот – не?

Државите од ЕУ изминатата година потрошиле неверојатни 200 милијарди евра, пари наменети за оружје и зајакнување на нивната одбрана во екот на пандемијата. Овие...