Ознака: иницијатива

Кина со сеопфатна мировна иницијатива за Блискиот Исток

Претставниците на земјите членки на Организацијата на исламски држави (ОИС) и на Арапската лига во почетокот на неделава пристигнаа во дводневна официјална посета на...

Иницијатива што носи нови можности

Кина и земјите од Централна и Источна Европа се на заеднички „Појас и пат“ По повод десетгодишнината од заедничката изградба на иницијативата „Појас и пат“,...

Кумановски пензионер поднесе иницијатива до Уставниот суд за одвојување на членарина...

Кумановскиот пензионер Мирослав Трлин поднесе иницијатива до Уставниот суд за член од Законот за пензиско и инвалидско осигурување со кој се регулира плаќање на...

Иницијатива за возобновување на монументалната „Фреска за НОБ“ на Борко Лазески

Во новата железничка станица, објект што е еден од најпрепознатливите симболи на изградбата на Скопје, се одржа настанот „Борко Лазески - уметност достапна за...

Иницијатива за формирање поморска алијанса во Персискиот Залив

Блискиот Исток чекори кон промена во геополитичкиот пејзаж За значаен настан на Блискиот Исток, според аналитичарите, се третира проширувањето на т.н. Поморски сојуз меѓу Иран,...

Во Македонија расте довербата во иницијативата Отворен Балкан

Анкета на Институтот за политички истражувања - Скопје За 21 процентен поен порасна поддршката за регионалната иницијатива Отворен Балкан, од 42,4 на 63,3 отсто, покажува...

ДКСК донесе иницијатива за кривично гонење Наумче Мојсовски, за злоупотреби на...

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на денешната 81 седница донесе одлука да достави иницијатива до Јавното обвинителство за кривично гонење на актуелниот...

Уставниот суд да ја оправда улогата на чувар на Уставот и...

Поднесена иницијатива за оцена на уставноста на програмата и статутот на здружението „Цар Борис Трети“ Практиката на Европскиот суд за човекови права покажува многубројни случаи...

Шест земји од ЕУ повикуваат на поамбициозна одбрамбена политика

ИНИЦИЈАТИВА КОЈА Е ДЕЛ ОД ПОШИРОК БЕЗБЕДНОСЕН И ОДБРАМБЕН ПАКЕТ Австрија, Финска, Франција, Холандија, Шпанија и Романија ја повикаа Европската комисија да стреми високо во...

Менкиноски го оспори здружението „Цар Борис Трети“ пред Уставен со историските...

Адвокатот Тони Менкиноски поднесе иницијатива до Уставниот суд за оценка на уставноста на програмата за работа и статутот на здружението „Цар Борис Трети“ од...