Ознака: инвестиции

Три народни поговорки и Законот за стратешки инвестиции

Инж. Дениз Мустафаоглу, еден од групата ЕКСПЕРТИ ШТО ЈАВНО се огласија во врска со Законот за стратешки инвестиции ПРВ ДЕЛ Кога дрвото е посадено накриво, тешко...

ТИРЗ ги претстави можностите за инвестирање пред повеќе од 50 јапонски...

Повеќе од 50 јапонски компании учествуваа на бизнис вебинар организиран од ТИРЗ во соработка со Јапонската организација за надворешна трговија, ЏЕТРО (JETRO). Директорот на...

„Алкалоид“ со рекордни инвестиции од 20,2 милиони евра, резултат на најголемиот...

Приходи од продажби Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – септември 2023 година продажбите достигнуваат 9.212.341.451 денари, што е за 13 отсто повеќе...

За странците ширум отворени порти, за домашните компании високи пречки!

Странските директни инвестиции како повод Во анализата на Агенцијата на Организацијата на Обединетите нации за економија и трговија (УНЦТАД), чии резултати се публикувани деновиве, а...

Добронамерни проекти и корумпирани имплементатори

Непродуктивни странски директни инвестиции во правосудниот систем Фактичката состојба е дека правосудниот систем е девастиран, неефикасен и корумпиран. Факт е дека се потрошени повеќе од...

Eвропската нафтена индустрија повторно пред крстопат

Американскиот медиум „Блумберг“ со анализа дека европските влади ја сфатиле опасноста од намалувањето на инвестициите во фосилни горива „Вистински бум на енергетскиот пазар предизвика одлуката...

Кинеските инвестиции во Европа

Кинеските производители на батерии градат фабрики во Европа за да ги задоволат барањата на растечката потреба на Стариот Континент – Европа, за квалитетно напојување...

Инвестиции во технологијата и одржливиот развој

Кина и Бразил се договараат за продлабочување на билатералните односи на повеќе полиња Подготвил: Mарјан Велевски Бразил, динамизирајќи ги дипломатските врски со Кина, со државната посета...

Силното економско закрепнување на Кина донесе странски фирми

Многу фирми финансирани од странство во Кина направија одличен почеток во 2023 година, при што нивното раководство покажаа доверба во силното економско закрепнување на...

„Алкалоид“ прогласен за водечки инвеститор во регионот по вложените 104,1 милиони...

Од страна на Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан По повод петгодишнината од формирањето, Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (WB6CIF), кооснован од Европската Унија,...