Ознака: идеи

„Европски сојузи“ за ретроградни политички идеи

Што е тоа толку „европско“ во дејствувањето на Самоопределување на Курти, кое би дејствувало како додаток на немоќната македонска албанска опозиција, во период кога...

Европските клубови „истражуваат различни идеи“

ФУДБАЛ - ПО НАЈАВИТЕ ЗА ИГРАЊЕ НА СУПЕРКУПОТ НАДВОР ОД ЕВРОПА Не разговаравме за Америка конкретно, не се согласивме за ништо во суштина. Но зошто...

Со извонредните стартап-идеи допрва ќе се рушат уште многу рекорди

„ВИДНЕТ солушнс“ е еден од главните партнери во подготовката и спроведувањето на настанот „Лонгест пич маратон“ заедно со „Нетворкер“ како компанија носител и „Мондеј“,...

Македонскиот народ никогаш не се води од панбугарските идеи

Во април 1896 година, тогашниот бугарски кнез Фердинанд и иден цар на Бугарија, во разговор со дипломатскиот претставник Владан Ѓорѓевиќ, истакнал: „Во Македонија, главна...

Социјалните медиуми се штетни за слободната размена на идеи

Социјалните медиуми го немаат трансформативниот ефект на промовирање вистинска разновидност на идеи како што тврдат интернет-проповедниците Наспроти изјавите на основачот и извршен директор на „Фејсбук“,...

По правиот пат сигурно и задоволно се движиме!

проф. д-р Кирил Темков Постарите можат да им кажат на помладите дека идеалите тешко се остваруваат. Исто така, тие можат да им укажат дека...

Времето не им минува на позитивните морални идеи и поуки

Етика за млади Етичка мисла Луѓето меѓусебно треба да се однесуваат така што од пријателите нема да создаваат непријатели, туку непријателите ќе ги претвораат во пријатели. Питагора,...

Визиите на Маск и Безос за индината на човештвото во вселената

Вселената е големо место, богато со ресурси и неистражени простори. Па така, луѓето отсекогаш посакувале да можат да ја напуштат планетата Земја и да...

Од разговорите со децата добивам идеи за нови песни

Неуморниот писател за деца Васил Мукаетов, неодамна своите млади читатели ги израдува со две нови книги, „Растиме да порасниме“ и „Сѐ е игротека“, кои...

Шахот уште не е исцрпен, во него има уште многу идеи

Мојата крајна амбиција е да стигнам до турнирот на кандидатите за светски првак, ни изјави Шариќ Го сакам и Фишеровиот шах, но повеќе сум за...